A képek megtekinthetőek nagy méretben a Galéria oldalon.

 

Figyelem ez az oldal blog jellegű, fent van a legfrissebb bejegyzés!

Előző oldal>>

Külön köszönet a családnak akik a vártnál jobban segítenek az értékesítésben.(2017.07.22)

Már közel 400 zsákon termesztünk, és elkezdtünk csiperkegombát is termeszteni.(2017.07.22)

A tanya azért  lassan halad, terep rendezés, víz, villany fejlesztés, szigetelés, termesztő helyiségek kialakítása, ablakok beépítése, lett kazánunk, és klímánk. További szükséges fejlesztést igényel a épület szigetelése.(2017.07.22)

Már nagyon sokszor megbántuk, nem a tanya építést, hanem a fiatalgazda pályázaton való részvételt.(2017.tavasz)

Kifakadás, mindenki szopat.

Lett külön gombás weboldala a tanyának: www.gombatanya.hu Az ok amiért különvettük ettől az oldaltól, mert ennek nehézkes a kezelése, szerkesztése, valamint el is veszne benne. Ez az oldal marad ami eddig, a tanya fő fejlődését mutatja be.

Kutyabajunk van.

Lejött az első laska terméshullám 20 zsákról, megjelentünk a piacon is 500g és 800g-os csomagolt kiszereléssel 450 illetve 700 Forint valamint kérésre kimérünk is 1kg 800 Forint bevezető áron. Alapvetően sikerként könyveltük el viszonylag jó volt a fogadtatás, próbáltuk frissen eljuttatni a vevőkhöz. Magunk is kóstolgattuk, próbázgattuk laska gasztronómiát. Készítettünk gombástojást, rántott gombát, grilleztük, tárcsáztuk, főztük tejfölös gombapörköltet. Később ha időm engedi részletesen is leírom, megosztom a tapasztalatokat.

Gombatermesztő helységet alakítottunk ki két pincében egyet a házunknál egyet a tanyán. 30 illetve 40 zsák elhelyezésére alkalmasak. Dolgozunk a nagy csarnok átalakításán is Szeretnék bele kb. 130 négyzetméteres termesztő helyiséget egy hűtőkamrát, egy Wc-t mosdót kialakítani.

2016 kapu javítással, építéssel indult, majd beszereztünk és letettünk egy mobilházat, megkerestük és beindítottuk a kutunkat. Álatokat költöztettünk ki, és szereztünk. Van kint csirke, kacsa, liba, gyöngytyúk, kecske, páva.

2015 további részében nem volt látványos fejlődés a tanyán, minimális állapotfenntartás, fűnyírás semmi több. Sőt  még inkább vissza fejlődtünk, többször feltörték a kapunkat, még be sem tudtuk zárni, majd el is lopták. Bulit is csak egyet rendeztünk, jól sikerült, habár nem volt valami nagyszabású.

A háttérben azért elég nagy dolgok történtek, eladóvá vált a tanyánkhoz legközelebbi belterületi lakóház, elhatároztuk megvesszük, igaz elég rossz állapotban volt, nem is lakható, de legalább ennek megfelelően nem is volt drága. Ha, helyrehozzuk és ideköltözünk, innen viszonylag könnyen, jól tudjuk vezetni, támogatni a 200 méterre lévő tanyánkat. Egyébként ennek a háznak a története is elég kacifántos egyszer remélem rászánom magam és leírom. Előzetesen csak annyi, hogy  az eladóval való megegyezés után több mint egy év múlva tudtuk csak az ügyre pontot tenni, addig őriztük és költöttünk a máséra. Na, és hát ennek köszönhetően rátaláltunk a bírósági árverező oldalra, ahonnan szert tettünk nem egészen egy év alatt, egy Kókai, egy Peterdi, egy Bárdudvarnoki, egy Tápiószelei telekre egy fél Kővágóörsire, egy Jászberényi zártkertre és most még úton van egy Tóalmási zártkert is…

És ami igazán nagy dolog, ősszel nyertünk, vagyis Nagyné Pálinkás Szilvia támogatást nyert a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által 2015-ben kiírt, az EMVA Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által finanszírozott Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó pályázaton. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatás összege:   11 359 440 FT (€40 000)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezúton is köszönet érte.

A 2015-ös év is traktoros munkával kezdődött. Most tuskó kiszegésre szántam rá magam. Úgy érzem egyre jobban megy a traktoros, markolós munka, mondjuk nem csoda már több mint 300 liter gázolajat  égettem és kb 50 liter hidraulika olajt csöpögtettem el. A teljes bénából eljutottam kezdő szintre.

Eztán jött  a pofon tönkrement a traktor hidrokuplunja vagy mi, a nyár elején. Hosszú időre használhatatlanná vált a traki, több százezres javítási költségre lehet számítani, ha talán még érdemes megjavítani. Pedig már sínen voltunk.

2014-et összegezve utólag azt mondanám a tanúságok éve volt. Annak ellenére, hogy nem sok pozitív eredményről számolhatok be, még is azt mondom, ennek így kellet lennie. Belebuktunk a krumpli termesztésbe, a fólia sátor, a szőlő sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Páva tenyésztés az alapoknál elhalt, a keltelésre vásárolt tojások egyike sem kelt ki. A Csirke állomány az év végére ragadozók és betegségek miatt drasztikusan megcsappant. A fürjekben és a nyulakban egyenlőre nem csalódtunk nagyon, de ezzel csak az év vége felé kezdtünk el foglalkozni. A nyári esőzések miatt a tanyán szinte csak fűnyírásra volt idő. A tanya teljes megszerzésére irányuló tervünk, vagyis elbirtoklási per kudarcba fulladt. Erre az évre ráillik az a mondás hogy, gyenge kezdés után egy erős vissza esés. De, megláttuk legalább a korlátainkat, jellemünk gyengeségeit, tapasztalatokat szereztünk arról, kire és hogyan számíthatunk, megtapasztaltuk a természet erejét, befolyását. Ha, ezek a tapasztalatok csak akkor szerezzük meg a mikor sokkal jobban függünk az „tanya” eredményeitől, teljes összeomlást, csődöt okozhatott volna. Szóval belekóstoltunk növénytermesztésbe, állattenyésztésbe, pályázatot írtunk, igaz sikertelenül.

 Ősszel jelentős, sajnálatos dolog történt, meghalt édesanyám. Ez a szomorú esemény komoly változásokat hoz, hozhat az életünkben, mely a tanya további sorsát, fejlődését is meghatározza. Habár anyám évek óta komoly betegségben szenvedett, még is váratlanul ért minket, azt hittem sosem következik ez be, nem készültünk fel, nem csak lelkileg, hanem anyagilag sem. Mivel még a szülői házban lakunk, át kellet gondolnunk hogyan tovább, a szülői ház megvásárlása vagy egy másik házat vegyünk, albérlet,esetleg a tanyára építsünk. Akár hogy is, mindenhez pénz kell, ami bezzeg nem annyira van, mivel eddig az összes megtakarításunkat a tanyába fektettük. Szerencsére a testvéreim türelmesek, kaptam elég időt a szülői ház megvásárlásához, össze szedjem magam, legalább egy darabig biztonságba érezhetjük magunkat. A probléma csak az hogy, ha végig gondolom, hogyan is történne ez, vagyis néhány évig keményen gyűjtenénk, majd kölcsönt vennénk fel és ekkor tudnánk kifizetni a testvéreket. De, addig is egy olyan házban laknánk amihez valamennyire kötődünk ugyan, de nem szeretjük. A ház megvásárlásának terhe miatt, a ház felújítása , átalakítása évekig elképzelhetetlen, a tanya fejlesztéséről nem is beszélve. Ha lehet, nem ilyen úton szeretnénk járni a következő 5-10 évben.

Ezért tüzetesen megvizsgáltuk a többi lehetőséget is, hátha valamelyik, könnyebb célszerűbb, vagy talán mindkettő. Szem előtt tartva azt, sokszor az út a fontos nem a cél. A tanyára építéssel az a baj, hogy egyenlőre hivatalosan nem tudnánk, teszem azt ráköltenénk 6-7 milliót, eladósodva fél kész valamibe beköltöznénk, aztán mivel engedély sincs a hatóságok kitalálják, hogy bontsuk le. Ez elég rizikós, ekkora kockázatot nem engedhetünk meg magunknak. Kitaláltuk, hogy ha a tanya közelébe vennénk egy házat például az Újvilág utcában onnan tudnánk támogatni a tanyát. Szét is néztünk volt eladó ház több is, de valahogy az ár érték arányokkal nem voltunk kibékülve. Még nem az utca végi, látványosan hiányos házra terelődött a figyelmünk, a két első ablaka kivételével az összes nyílászáró hiányzott és nem csak úgy hiányzott, hanem brutálisan tokostól kitépték.

Elkezdtünk információkat gyűjteni, valaki valami banki ügyet  emlegetett, a tulaj eladósodott. Nem tudtuk kit keressünk, kinél érdeklődjünk. A szomszéd ház is eladó volt, megnéztük. A tulajdonos nagyon kedves volt, mikor később szóba került, hogy a szemközti ház is érdekelne minket, adott egy telefonszámot, egy idős hölgyét, mondta nála érdeklődjek. Felhívtam, azt mondta a hölgy: „övé a ház, van ugyan egy érdeklődő, de mondjam én mennyit adnék érte?” Hirtelen nem is tudtam mit mondjak, mondtam: „4 milliót.” Azt mondta: „ok annyiért az enyém lehet.” Hebegtem– habogtam, mondtam: „igazából még nem is láttam csak kívülről. Szeretném megnézni mielőtt végleg döntenénk.” Másnap reggel bementünk, a hátsó részről tejesen hiányzott a kerítés, az összes közműóra leszerelve, kazán, radiátorok szintén leszerelve, a csövek több helyen  kitépve levágva, a fürdő szétverve, a látvány elsőre elég lehangoló. De, jobban megnézve: aszfaltút mellet van, a telek nagy, alig van szomszéd, a ház falai rendben, tető jó állapotúnak tűnik, van pince, van garázs, mellék épületek. Ezt a házat annyiból megvásároljuk és rendbe tesszük amennyiért a környékbeli szintén felújításra szoruló házat árulják. Összességében ez a ház nem rossz, főleg ha még egy kicsit tudunk alkudni... Tudtunk, megegyeztünk. De, ettől még nem lettünk egyenesbe.

Gyakorlatilag akivel megegyeztem a tulajdoni lapon még nem tulajdonos, csak egy bírósági végzés van, volt, tehát egyenlőre ez az ügy eddig csak húzta időnket és az idegeinket. Na de, miért is érdekes ez itt a tanya oldalán?! Mert ez az ingatlan amit szeretnénk megvásárolni, gyakorlatilag a tanyához legközelebbi belterületi ingatlan. Innen ideálisan tudnánk irányítani,  támogatni a tanya fejlődését és életét. Arról nem is beszélve, hogy ezek az ingatlanok együtt valószínű értékesebbek.

Nem volt egyszerű, de fel vagyunk villanyozva. Talán annak a háznak a vásárlási lehetősége mely a villanyoszlopaink mellett van, lendített az ügyön, mert ott sem volt ép áram és innen lehetne ideiglenesen táplálni a házat. Vagy talán csak egy szerűen megérett az idő megcsináltuk a villany átkötést, toldást, bekötést. Immáron a tanyán lévő épületen belül van áram! Erre később tudunk fejleszteni, határ a csillagos ég!

Az év végi hajrá jól sikerült, viszonylag enyhe napsütéses napoknak köszönhetően, jó kedvel és kitartóan hajtottam a traktort. Nem  csak a külső területről tüntettem el a sittet, betontörmeléket, hanem a benti résznek is nekiláttam, és egész jól haladtam, a düledező vályog épület jó részét is elbontottam, sőt még egy kis tereprendezésre is jutott az időmből. Kevesen mondhatják el, ha megkérdezik: Mit csináltál az ünnepek alatt? „Lebontottam és elástam egy házat!”

Őszi börzéken bevásároltunk, állomány frissítés céljából több különböző színű Brahma kakast, bővítés céljából 3 Német óriás tarka nyulat egy fiút és két lányt, Japán fürj tojást és páva tojást kelteni valamint kaptunk pár ezüst Brahma tojást is keltetésre.

Folyamatosan keltek a Brahma csirkék, az állomány őszre majd nem elérte 150-es létszámot.

2014 nyara egyenlőre nem úgy alakul ahogy elterveztük. Valószínű a csapadékos időjárásnak is köszönhető, a fűnyíráson, kaszáláson kívül alig tudunk egyebet tenni a rá szánt időből. De, azért sikerült megszabadulni jó néhány nagy fától a kerítés vonalában, valamint jó párköbméter sittől is. A tuskó kiszedés is elkezdődött, fűnyírás után alig lehet ráismerni a területre. Ja és még egy pozitívum, kiderült az egyik nagy fánk eper fa, így jövőre akár eperpálinkát is tudok készíteni.

Júniusban ellopták a fűkaszánkat. Amíg a fűnyíróval dolgoztam a tanya egyik végén, a közepén a futó mellől elvitték a fűkaszát. Ez az eset hirtelen sokkolt minket, ez a tanulópénz kicsit

sok. Igazából nem  tanya fekvésének tulajdonítom ezt az esetet, sajnos ma Magyarországon ez általános. A tolvajokat nem csak az anyjuk, hanem az alkalom is szüli. Persze-persze bizonyosan vannak helyek amik ilyen szempontból biztonságosabbak, de 100%-os biztonság sehol nincs. Szinte azt lehet mondani a tolvajlás, a lopás a Magyar kultúra része, általánosan elfogadott dolog. A kiérkező rendőrök is rögtön mondták, hogy ne számítsunk a megkerülésre. Erről a témáról még nagyon sokat lehetne írni, de inkább pozitív irányba terelném a gondolatokat. Bízom benne, hogy a tanya bekerítésével, riasztó és  kamerák beszerelésével a hasonló eseteket el tudjuk kerülni.

Pályázunk! 2014 Május, nekünk találták ki a fiatalgazda pályázatot, vajon nyerünk? Komoly lendületet adna. Részletek, ha nyerünk.

Mezőgazdasági technikusi vizsga a Szilvinek. Az Aranykalászos gazda suli után, Mezőgazdasági technikusi vizsgát tett a Szilvi a pályázat nyerés esélyének növelése érdekében.

Ugyanakkor beszereztünk egy tojáskeltetőt automata forgatóval és beindítottuk 21 óriás Brahma tojás és 30 paraszt tojás keltetésével. (bővebben a Tanya gépen)

2014 áprilisában eladtuk az első termékeinket a sülysápi piacon. Retekmixnek hívtuk mivel egy csomóban kb. 12-14db mely négyféle retekből állítottuk össze, jégcsap retek, Francia retek, fehér retek (kerek), piros hónapos retek. 25-30 csomagunk volt 2-3 óra alatt adtuk el, 100Ft/csomag áron. Ami jónak mondható, mások 50Ft-ért adtak egy csomagot. Persze a bevétel többszörösét költöttük el a piacon, és valójában ez még nem teljesen Újvilág tanya termék, mivel a magdolnai kertünk fóliasátrába termeltük. De, elindultunk egy új úton.

2014 tavasza mozgalmas volt számunkra, később kiderül mennyire eredményes. Először, igaz talán nem tartozik szorosan tanyához de, befolyásolja a mindennapi kapcsolatunkat. És valljuk be, ha már tanya akkor terepjáró. Lecseréltük a családi autónkat Nissan Terrano II-re. (bővebben a Tanya gépen)

 

Előző oldal>>

Újdonságok:

Nagyné Pálinkás Szilvia támogatást nyert. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által 2015-ben kiírt, az EMVA Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által finanszírozott Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó pályázaton. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatás összege:   11 359 440 FT (€40 000) Részletek: Itt

Elkezdtünk laskagombát termeszteni. Kipróbálunk néhány lehetséges beszállítót, teszteljük a termést minőségét, mennyiségét. Próbálkozunk beállítani a termesztő helység klímáját. Részletek: Itt

 

Fejlesztések a Tanyán. Mobilház telepítése, víz, villany, hálózat fejlesztése, Internet, biztonsági kamera , riasztórendszer telepítése. Részletek: Itt

 

Akciók: Támogass minket! Minden nettó tízezer Forint támogatás után 1% kedvezmény adunk az Újvilág tanya termékei árából. Részletek: Itt

Telefonszám: +36-30 242 8388

Telefonszám:

Társoldalak:    gombatanya.hu

tanyazoo.hu     jacint.fw.hu

Ajánlott oldal:  maxdat.eu

Újvilág tanya

2243 Kóka

Újvilág tanya 1

Újvilág utca végén

Térkép

GPS: 47° 29.483', 19° 33.439'

Elérhetőségeink: